Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit februari, 2018 tonen

De Koude Oorlog

Begin: einde WOII (1945) Einde: val Berlijnse muur (1989) Met de ‘Koude Oorlog’ wordt een strijd bedoeld, waarbij de wapens koud blijven en er vooral verbaal – via radio, tv, propaganda – en militair – door een wapenwedloop – geprobeerd wordt om de tegenstander te intimideren. Feitelijk kwam het nooit tot een rechtstreeks militair treffen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zelf. Wél werden er wereldwijd meerdere oorlogen uitgevochten door de landen die binnen de Amerikaanse of Russische invloedssfeer lagen of door hen gesteund werden. Oorzaak oorlog Communisten: vrij dictatoriaal.  Zij streefden naar een wereldwijde revolutie van de arbeidersklasse cq. proletariërs, kenden een geleide economie. 6 fasen tijdens de Koude Oorlog BRON: De tegenstrijdige visie van de kapitalisten en communisten.  Kapitalisten: vrije markteconomie en een democratisch bestuurssysteem. 1) Europees conflict 2) uitbreiding naar Azië 3) Destalinisatie en Warschaupact 4) Vietnam, Cu

28/02/18

Vandaag werd alles al wat duidelijker. We zijn begonnen met in groep te bespreken wat we allemaal hebben opgezocht. Ik vond dit een leuke oefening omdat je zo informatie krijgt op een fijne manier. Ellen en Julie gaven ons meer uitleg over de Iraanse oorlog. Hier wist ik zelf niet veel over en het blijft een ingewikkeld verhaal voor mezelf. Daarna heeft Roos ons de luchtvaart in de Eerste Wereldoorlog uitgelegd. Hieruit bleek dat de luchtvaart nog niet echt werd gebruikt om bijvoorbeeld bommen af te vuren, maar eerder om op verkenning te gaan. Dit in het begin door middel van zeppelins. Dan heb ik verteld wat ik had gevonden over Josef Mengele. Een gruwelverhaal over een dokter die onderzoeken deed op slachtoffers van Auschwitz. Uiteindelijk uit ons gesprek bleek dat we heel geïnteresseerd zijn in WOII. Daarom willen we ons daar meer in verdiepen deze weken.

27/02/18

We hebben nu onze eerste les gehad. Hieruit blijkt dat we zelf op oorlogsontdekking zullen gaan. Voor mij is het op dit moment allemaal nog wat verwarrend, maar ik denk dat dit in de loop van de tijd zal beteren. Wat ik vooral heb onthouden, waren de verschillende koffers. Dit waren koffers die een bepaalde persoon beschreven (bv. een strijder, een kind in de oorlog,...). Die opdracht lijkt me erg leuk om te doen. Daarnaast moet ik tegen morgen de persoon 'Josef Mengele' opzoeken en me erin verdiepen. Ik heb er al wel eens over gehoord, maar wat hij precies deed, weet ik niet. Ik ben benieuwd!

28/02/2018

Vandaag was onze eerste echte les. Elke student had een opdracht gekregen om iets op te zoeken. Ik moest de persoon Ayatollah Khomeini opzoeken. De informatie die we hadden opgezocht, moesten we in ons groepje uitwisselen. Ik ontdekte ook dat Ellen iets moest opzoeken over de Iraanse revolutie en dus zaten we meteen in hetzelfde thema. Lisbeth moest iets opzoeken over Wereldoorlog II. Zij gaf informatie over dokter Mengele en ik vond dit zeer interessant. Hierdoor ben ik al een beetje geneigd om meer op te zoeken rond de Tweede Wereldoorlog. Verder hebben we tijdens de les onze kennis uitgewisseld over verschillende thema's zoals de twee Wereldoorlogen, maar ook over actuele oorlogen, didactisch materiaal, oorlog en media, ... . Dit schreven we op grote flappen en dit gaan we de volgende lessen nog verder gebruiken. Morgen gaat onze les gaan over de Eerste Wereldoorlog en ik ben zeer benieuwd wat ik allemaal te weten ga komen.

27/02/2018

Gisteren hebben we de eerste les gehad van ons keuzetraject. Ondanks de opdrachten voor mij nog wat vaag waren, heb ik wel heel veel zin gekregen om me in dit traject te gooien. Geschiedenis heeft me altijd al geïnteresseerd en dit keuzetraject was dan ook een logische keuze. Ik kijk er vooral naar uit om me met mijn groepje te verdiepen in een onderwerp en hier rond een herinneringskoffer te maken. De herinneringskoffer lijkt me fantastisch om te gebruiken in de klas. We hebben allemaal een zoekopdracht gekregen. Ik moet opzoeken wie Ayatollah Khomeini is. De naam is mij niet bekend dus ik ben benieuwd wat ik allemaal te weten ga komen over deze persoon. Ik ben ook benieuwd waarrond we als groep gaan werken en wat ik allemaal ga leren de komende dagen.

Ayatollah Khomeini: een gevreesd leider

Bronnen: bbc – history - http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/khomeini_ayatollah.shtml - 2014 Ruhollah Khomeini is geboren op 24 september 1902 in Perzië en hij is overleden op 3 juni 1989 in Iran. Hij was een Iraans Ayatollah (hoogste geestelijke rang binnen het sjiisme) en hij was de leider van de Iraanse Revolutie in 1979. Vanaf 1979 stond hij 10 jaar aan de macht in Iran en vormde hij het land om tot een religieus-fundamentalistische staat. Hij had vanaf het begin veel kritiek op het regime van sjah Reza en vanaf de jaren ’50 bekritiseerde hij de Amerikaanse invloeden die in Iran aanwezig waren. Door de kritiek op het regime werd hij in 1962 gearresteerd en werd door vele Iraanse burgers als een nationale held gezien. In 1979 kwam Khomeini aan de macht. Op 1 april werd de Islamitische republiek Iran een feit door een volksstemming. In 1980 werd hij tot geestelijke leider van Iran uitgeroepen en de grondwet werd door hem herschreven. Het principe velajat-e fakih

28/02/2018

28/02/2018 Vandaag hebben we al onze verzamelde informatie uitgewisseld binnen onze groep. Hieruit kwamen we te weten dat Julie inofmatie moest opzoeken over een belangrijk spilfiguur uit mijn topic de ‘Iraanse Revolutie’. Dit zorgde wel voor wat duidelijkheid en door de informatie met elkaar uit te wisselen ben ik heel wat meer te weten gekomen. Daarna hebben we aan de hand van een ‘brainstormsessie’ met iedereen informatie verzameld over de verschillende oorlogen, iets waar onze groep ook heel wat informatie uit kon gebruiken. Na de les maken we een Facebook groep aan om verdere afspraken te maken in verband met het verzamelen van informatie. We spreken ook af op welk topic we ons verder willen focussen.

27/02/2018

27/02/2018 Gisteren zijn we van start gegaan met het keuzetraject ‘Ten Oorlog’. We werden overrompeld met informatie en kregen een duidelijk beeld geschetst over wat dit keuzetraject zal inhouden. Woensdag staat de volgende les gepland en we krijgen ook een opdracht mee die we moeten uitvoeren tegen dan. We moeten informatie verzamlen over verschillende topics. Mijn topic is de ‘Iraanse Revolutie’. Zonder weinig tot geen voorkennis ging ik opzoek naar informatie over dit onderwerp. Ik las enkele bronnen en noteerde belangrijke informatie.   Persoonlijk vond ik dit topic redelijk ingewikkeld, deels komt dit ook doordat ik er weinig voorkennis over had.

Iraanse Revolutie

Iraanse revolutie Deze omwenteling ging van start in november 1978. De dictatoriale, prowesterse sjah Mohammad Reza Pahlavi werd afgezet door het invoeren van enkele haastige schikkingen, zoals bijvoorbeeld de aanpassing van het jaartal van de Iraanse kalender en het invoeren van een eenpartijstelsel, … . Dit gaf het Nationaal Front de kans om zich te herorganiseren. De Islamitische revolutionairen bouwde hierdoor de Islamitische Revolutionaire Partij (IRP).  Hierdoor kwam de dictatoriale islamitische republiek onder leiding van ayatollah Ruhollah Khomeini. Hij streefde naar absolute macht voor de geestelijkheid in plaats van een pluralistische revolutie. De partij (IRP) opgericht door de Islamitische revolutionairen sloot zich aan bij de plannen van Khomeini. De Iraanse revolutie vond plaats in twee fasen: In de eerste fase verdreef een alliantie van liberale, linkse en religieuze groeperingen de sjah (Mohammad Reza Pahlavi). In de tweede fase, wat dikwijls de Islamitische R